Do góry

Desery Przepis na:

Gruszki w sosie waniliowym

Gruszki w sosie waniliowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 189

Dodano:

Odsłon: 167

Sezon na te pyszne owoce otwarty. I do tego aromatyczny sos waniliowy…

Składniki

  • gruszki (6-8 szt.)
  • cukier, cukier waniliowy, goździki
  • mleko (0,75 litra)
  • budyń waniliowy z cukrem (1 opak.)
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Gruszki obieram ze skórek, kroję na pół i wycinam komorę nasienną.

  2. 2. W garnku przygotowuję wodę (tyle by zakryła gruszki), zagrzewam ją (bez gruszek – te dopiero wrzucam jak woda wrze) i dodaję cukier i goździki. Do wrzątku wrzucam gruszki. Gotuję do miękkości. Gruszki wyciągam na sitko do ostygnięcia. Kompot jest do spożycia.

  3. 3. W garnku do mleka wlewam 0,75 litra mleka, dosypuję 1-2 łyżeczki cukru waniliowego (domowego) i wsypuję 1 opakowanie budyniu z cukrem. Mieszam trzepaczką co kilka minut. Gdy sos zgęstnieje (będzie lejący ale nie sztywny jak budyń) odstawiam do ostygnięcia.

  4. 4. Do miseczek wkładam po 3-4 połówki gruszki i polewam sosem waniliowym. Na wierzch posypuję wiórkami czekoladowymi lub innymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń