Do góry

Przetwory Przepis na:

Gruszki w syropie na zimę - najlepsze

Gruszki w syropie na zimę - najlepsze

Autor:

Przepisów i artykułów: 384 Ocena: 11093

Dodano:

Odsłon: 24682

Najprostszy chyba przepis na gruszki w syropie, zapewne wykorzystywany w większości domach, by móc cieszyć się zapachem lata zimą. Ja uwielbiam ten przepis, bo gruszki się szybko robi, nie czarnieją, a potem są idealne do ciasta czy owocowej sałatki.

Składniki

  • Gruszki (najlepsze są twarde, jeszcze nie całkiem dojrzałe)
  • cukier (po 4 łyżki n każdy litrowy słoik)
  • woda (u mnie filtrowana z kranu, może być przegotowana)
  • goździki (po 2-3 na litrowy słoik) - niekoniecznie
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Gruszki płuczemy, osuszamy, obieramy, kroimy w ćwiartki i oczyszczamy z gniazd nasiennych.

  2. Tak przygotowane gruszki układamy w wyparzonych słoikach.

  3. Do każdego słoika z gruszkami dodajemy cukier i goździki.

  4. Gruszki zalewamy zimną wodą. Zakręcamy i pasteryzujemy czyli wstawiamy słoiki do garnka wyłożonego ścierką, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Gotujemy 20 minut od momentu zagotowania wody. Ugotowane słoiki dokręcamy, wstrząsamy kilka razy żeby cukier z dna się rozpuścił (uwaga żeby się nie poparzyć, można to również zrobić kiedy słoiki lekko ostygną) i obracamy je do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!

  5. ;-D

  6. ;-)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń