Do góry

Desery Przepis na:

Gruszki w waniliowym sosie

Gruszki w waniliowym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6794

Dodano:

Odsłon: 6853

Elegancki, smaczny deser.

Składniki

  • 2 gruszki
  • serek homogenizowany waniliowy 170g.
  • śmietanka 30% ok.1/2 szklanki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 1 op. śmietanfixu
  • do dekoracji: polewa czekoladowa, perełki, rurki waflowe itp.
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Gruszki obrać, przekroić na pół i gotować do miękkości.Wyjąć na talerzyk , aby wystygły.

  2. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Śmietanę zagotować razem z serkiem homogenizowanym i połączyć z masą żółtkową. Gotować, aż sos zacznie gęstnieć. Gdybysos był za rzadki można dodać żelfix. Sos powinien mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.

  3. Zimnym sosem polać gruszki, udekorować polewą czekoladową i perełkami. Oczywiście każdy może udekorować deser wg własnego uznania. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 18 lutego 2012 Ilona fajny pomysł z tym winem. Konkretnie jakiego wina używasz?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

IlonaAlbertos 17 lutego 2012 Gruszki gotujemy w wodzie jak rozumiem... ? Ja robię podobne, z tym, że gotuję je w winie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 26 stycznia 2012 rewelacja, wygląda i smakuje ...jak by to powiedzieć ... no....no ... po prostu pyszną elegancją powiało :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagoda114 09 grudnia 2011 Wyglądają tak apetycznie, że już mam na nie ochotę:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń