Do góry

Przetwory Przepis na:

Gruszki w zalewie cytrynowej

Przetwory

Autor: milla_poz

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 266

Dodano: 31.10.2010

Odsłon: 13257

Nowa odsłona gruszek w zalewie słodko-kwaśnej. Pomysł inspirowany przepisem z Tele Tygodnia.

Składniki

5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagotować wodę. Umyć cytryny i wycisnąć z nich sok. Sok dodać do gotującej się wody, dodać też cukier i przyprawy. Gotować ok 5 minut.

  2. Gruszki umyć i obrać, pokroić na połówki (albo ćwiartki, jak kto chce), wydrążyć pestki. Włożyć do zalewy i gotować ok 7 minut.

  3. Słoiki wyparzyć i wkładać do nich gruszki, mnie się zmieściło do każdego słoika półtorej gruszki. Następnie zalać odcedzoną zalewą. Odwrócić do góry dnem i trzymać tak co najmniej godzinę (ja trzymałam więcej, bo to moje pierwsze przetwory).

  4. Zostało mi trochę zalewy więc zrobiłam w ten sam sposób jeden słoik jabłek, ale jabłka lepiej krócej trzymać w zalewie, bo się rozciapciają. Oczywiście można od razu kupić o dwie gruszki więcej, bo starczy całej zalewy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jagienka 10 lutego 2011 Wyglada to imponjaco-podam przepis mamie ona zajmuje sie przetworstwem w naszej rodzinie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

milla_poz 01 listopada 2010 Myślę, że można ich użyć jako dodatek do jakiegoś smacznego deseru, np tarty z gruszkami i masą migdałową autorstwa Poziomki, albo zjeść same do herbatki w jakiś zimowy wieczór :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marek22111987 31 października 2010 do ciasta ubić smiętankę 30% i dodać pokrojone gruszki świetnie smakuje a jak dodasz jogurt i żetatyny2 łyżeczki to masz 1litr kremu

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 31 października 2010 Do czego takie gruszki można wykorzystać? :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń