Do góry

Desery Przepis na:

Gruszki z sosem czekoladowym

Gruszki z sosem czekoladowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 275

Dodano:

Odsłon: 4037

Gruszki dostępne są przez cały rok. Oczywiście latem, w pełni sezonu są słodkie i soczyste. Te dostępne zimą … doskonale nadają się na wykwintny deser z czekoladą.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Gruszki umyj, osusz i wydrąż gniazda nasienne. Następnie obierz je cienko ze skórki i skrop sokiem wyciśniętym z cytryny.

  2. Zagotuj wodę z cukrem i przekrojona laską wanilii lub cukrem waniliowym. Do syropu włóż gruszki i gotuj je na bardzo małym ogniu przez około 10 minut, uważając, by się nie rozgotowały, a jedynie delikatnie obgotowały. Następnie ostudź je, pozostawiając w syropie.

  3. Czekoladę połam na kawałki. Przełóż ją do rondelka i stop w kąpieli wodnej. Do czekolady dodaj kilka łyżek wody i łyżkę rumu. Wymieszaj. Gdy czekolada się rozpuści dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj.

  4. Ostudzone gruszki ustaw na talerzykach, polej je sosem czekoladowym i udekoruj płatkami migdałowymi i listkami mięty. Gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 19 lutego 2013 Uwielbiam gruszki...mogłabym je konsumować codziennie i to w takim wydaniu !
Pycha

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 18 lutego 2013 Podobne w niedzielę robiła w programie tv." bosonoga contessa."Twoje również są super.

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 18 lutego 2013 Elegancki i pięknie podany deser :))) Pozdrawiam

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 18 lutego 2013 śliczne talerzyki !!! zakochałam się ! :))

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń