Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gruszki zapiekane w cieście"
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 227
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 86
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3320
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 227
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 86
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3320
Składniki
Laskę wanilii rozciąć, ostrym nożem wyskrobać rdzeń. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z solą, rdzeniem wanilii i 5 dag białego cukru.
Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, dodać śmietanę kremówkę, likier gruszkowy oraz mąkę. Dobrze wymieszać.
Białka ubić z pozostałym białym cukrem na sztywną pianę i ostrożnie połączyć z ciastem. Gruszki rozciąć wzdłuż, usunąć środki z pestkami.
Każdą z połówek gruszek ułożyć w posmarowanej tłuszczem żaroodpornej, niewielkiej foremce. Wokół gruszek wylać ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 35-40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypać brązowym cukrem (ewentualnie cukrem pudrem) i od razu serwować.
Czas przygotowania: około 60 minutŹródło: Życie na gorąco