Do góry

Dania główne Przepis na:

Gruszkowa marynata

Gruszkowa marynata

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28005

Dodano:

Odsłon: 18

Smaczny pomysł na "Gruszkowa marynata"

Składniki

  • 1 cytryna
  • 5 dag korzenia świeżego imbiru
  • 300 ml czerwonego octu winnego
  • 2 laski cynamonu
  • liście laurowe
  • goździki
  • 45 dag cukru
  • 1 kg gruszek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cytrynę sparz wrzątkiem, wyszoruj starannie, zetnij skórkę. Korzeń imbiru obierz, pokrój w cienkie plasterki. Do garnka wlej 300 ml wody oraz czerwony ocet winny. Dodaj imbir, laski cynamonu, 2 liście laurowe, kilka goździków oraz cukier. Gotuj zalewę 3 min.

  2. Gruszki (twardawe) umyj, obierz, przekrój na połówki i pozbaw gniazd nasiennych. Włóż do zalewy, gotuj 3-4 minuty. Owoce rozłóż do słoików, zalej gorącą zalewą. Zakręć słoiki. Pasteryzuj w temp. 80 st. 20 minut.

  3. Czas ok. 70 min; porcja – 860 kcal, cena 4,30 zł, 3 porcje.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń