Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gruszkowa strucla"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 39
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 65
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10509
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 91
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 39
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 65
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10509
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 91
Składniki
Mąkę przesiej do dużej miski, łyżkę odsyp do garnuszka. Do tego samego garnuszka rozdrobnij drożdże. Wlej połowę ciepłego mleka, wsyp 4 dag cukru. Utrzyj całość i odstaw do wyrośnięcia.
Pozostałe mleko wlej do rondelka, dodaj połowę masła, szczyptę soli oraz resztę cukru kryształu. Podgrzewaj, mieszając, aż się roztopią. Zdejmij z ognia.
Do miski z mąką dodaj wyrośnięty zaczyn, podgrzane mleko z dodatkami, skórkę z cytryny i rum. połącz. Ciasto wyrabiaj przez 10 minut. Dodaj rodzynki, wgnieć je w ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z ciasta uformuj placek, rozłóż na nim kandyzowane gruszki. Roluj do środka boki ciasta formując struclę. Przełóż ją do wyłożonej pergaminem podłużnej formy. Odstaw na 30 minut. Piecz 60-65 min w 170 st. Gorące ciasto posmaruj resztą roztopionego masła. Odstaw do ostudzenia. Podawaj z cukrem pudrem.
Czas ok. 100 min; porcja – 190 kcal, cena 1,20 zł.
Jeśli ciasto na struclę nie chce wyro- snąć, wspomóż działanie drożdży proszkiem do pieczenia lub sodą (wystarczy łyżeczka). Dla lepszego efektu dodaj kilka kropli aromatycznego olejku lub wanilię.Źródło: Świat kobiety