Do góry

Przekąski Przepis na:

Gruszkowe carpaccio

Przepis dnia 2011-11-23
Gruszkowe carpaccio

Autor: milla_poz

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 322

Dodano: 20.11.2011

Odsłon: 7065

Trudno określić czy jest to jeszcze deser czy już sałatka, ze względu na połączenie smaków słodkiego (gruszki) ze słonym (sos). Chyba nazewnictwo nie powinno przesądzać o wartości dania, a to danie jest i smaczne i łatwe (wbrew pozorom).

Składniki

  • gruszka (ja użyłam tych z zalewy cytrynowej - wśród moich przepisów), 2 szt
  • ser gorgonzola (albo inny pleśniowy), 100 g
  • śmietana 18%, 2 łyżki
  • białe wino (półsłodkie lub półwytrawne), 1/4 szklanki
  • mieszanka sałat, garść do przybrania
  • pestki dyni / słonecznika / orzechy włoskie, garść
  • pieprz, sól, szczypta - do smaku
  • masło, 1 łyżeczka
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Naokoło talerza ułożyć sałatę, na środku pokrojone w plasterki gruszki.

  2. W garnuszku roztopić masło, dodać śmietanę, pokruszony ser i dolać wino. Wszystko razem zagotować, cały czas mieszając. Sos musi zgęstnieć, zostawić więc na małym ogniu na parę minut do odparowania, mieszając od czasu do czasu.

  3. Na suchej, rozgrzanej patelni uprażyć ziarna słonecznika / dyni / orzechy.

  4. Gruszki polać ciepłym gęstym sosem, posypać pestkami słonecznika / dyni / orzechami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jonita 30 czerwca 2012 Koniecznie muszę wypróbować! Zapowiada się pysznie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

disgust 23 listopada 2011 bardzo interesujący przepis, mam ochote skosztowac z samej ciekawości , hmmm... narazie do ulubionych, może kiedyś wypróbuje ;p

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń