Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gryczane naleśniki z farszem z bobu i wędzonego boczku"
Szybka i prosta babka
Odsłon: 56
Szybka i prosta babka
Odsłon: 56
Składniki
Naleśniki: do głębokiego naczynia wlej mleko oraz wodę. Wsyp obie mąki, proszek do pieczenia, szczyptę soli i pieprzu. Wbij jajka i zmiksuj, aby nie było grudek. Odstaw na 20-30 minut, aby ciasto dojrzało.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką wazową wlewaj małe porcje ciasta. Smaż naleśniki z obu stron.
Farsz: bób ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i obierz z łupinek. Wędzony boczek drobniutko pokrój. Cebulę obierz i posiekaj. Rozgrzej olej i zrumień cebulę. Włóż boczek i smaż, aż tłuszcz się wytopi.
Bób przełóż do miski, zmiksuj. Dodaj zrumieniony boczek z cebulą oraz tłuszczem ze smażenia, wsyp starty żółty ser i wymieszaj farsz. Przypraw solą oraz pieprzem, aby nadzienie było dosyć pikantne.
Cienko posmaruj naleśniki, zwiń w rulony. Podaj na gorąco, obsmażone ma maśle i udekorowane natką.
Najsmaczniejsze są na drugi dzień, kiedy ciasto przejdzie smakiem pachnącego farszu.
Wędzony boczek możesz zastąpić kawałkiem pokrojonej, podsmażonej kiełbasy lub wędzonego podgardla albo słoninki.
czas przygotowania: 65 min, ilość porcji: 10, cena za porcję: 1,50 zł
Jeśli nie masz w domu mąki gryczanej, odważoną ilość kaszy zmiel w młynku do kawy. Ale jeśli nie lubisz mąki gryczanej, zastąp ją mąką pszenną. Zmniejsz wówczas ilość proszku do pieczenia. Mąka pszenna jest lżejsza niż gryczana.Źródło: Chwila dla Ciebie