Do góry

Przekąski Przepis na:

Gryczanki

Gryczanki

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 347

Dodano:

Odsłon: 165

Ciasteczka ze 100% mąki gryczanej. Zdrowa, lekka przekąska. Świetnie smakują z mleczną kawą.

Składniki

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 łyżka stołowa margaryny
  • 3 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki otrębów
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1/8 łyżeczki sody
  • 100g jogurtu naturalnego
  • Trochę mleka do podlania
  • 2 łyżki stołowe brązowego cukru
1-2 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Składniki mieszamy ze sobą w głębokim naczyniu. Do mąki dodajemy lekko podgrzaną margarynę. Podsypujemy przyprawami, otrębami, wiórkami, na końcu szczyptą sody. Wyrabiamy rękami ciasto. Ciasto może być lekko kruche, nie trzymać, ale nic nie szkodzi. Ciasto rozwałkować na 0,5-1cm grubości w zależności jak grube chcemy ciastka. Osobiście lubię cieniutkie, są bardziej chrupiące. Wykroić kółeczka, tu również zależy od nas jakiej średnicy oczekujemy. Ja użyłem małej szklaneczki (tureckiej do herbaty). Do nagrzanego piekarnika, na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Wstawiamy ciastka. Pieczemy około 20 minut, na 200C. Po 10 minutach przewrócić na drugą stronę. Ciastka są gotowe, gdy mają krawędzie ciemnobrązowe.

  2. Po wyjęciu z piekarnika, ułożyć na talerzu i poczekać 15-20 minut aż przestygną. Najlepiej smakują następnego dnia. Ciastka są zdatne do spożycia nawet tydzień. Najlepiej smakują drugiego i trzeciego dnia. Piernikowo korzenny aromat podkreśla smak kawy. Polecam do latte lub cappuccino.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń