Do góry

Przekąski Przepis na:

gryczotto z zieloną pietruszką

gryczotto z zieloną pietruszką

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 1367

Dodano:

Odsłon: 6252

całe clou tej przekąski kryje się w przygotowaniu;-) a dokładnie w przyprawach i warzywach dodanych do kaszy podczas jej gotowania kasza cudownie przejmuje smak i aromat dodatków a potraktowana już na talerzu konkretnym kawałkiem dobrego jakościowo masła-rozpływa się w ustach ;-)

Składniki

  • kasza gryczana 2 woreczki
  • Masło
  • zielona pietruszka
  • Sól
  • czarny pieprz
  • imbir świeży 1 spory kawałek
  • czosnek 1 główka
  • papryka pepperoni czerwona 2 szt. albo papryka habanero 1 szt.
  • kurkuma 1 łyżeczka
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. do gotującej się wody wrzucamy woreczki z kaszą,gotujemy wg przepisu
    po 2 minutach dodajemy pokrojone dość grube plastry imbiru ( ze skórą ) czosnek,też nieobrany z obciętymi końcówkami i zmiażdżony np. tasakiem,przekrojone na pół papryczki,łyżeczkę kurkumy

    nie solimy

    kasza cudownie przejmie wszystkie aromaty

    serwujemy na maślanym posłaniu,podsypując zieloną pietruszką i doprawiając delikatnie solą i pieprzem już na talerzu,przed wymieszaniem

    taka kasza smakuje wybornie sama jako przekąska lub dodatek do wszelkiego rodzaju mięs pieczonych,duszonych i smażonych

    Smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń