Do góry

Napoje Przepis na:

Grzane wino

Grzane wino

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 27992

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Grzane wino"

Składniki

  • 250 ml soku z jabłek
  • 250 ml czerwonego wina
  • 100 ml rumu
  • 4 goździki
  • laska cynamonu
  • cukier
  • 2 małe jabłka
  • 1/2 granatu
  • 1 pomarańcza
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Sok jabłkowy wlej do garnka. Dodaj czerwone wino, 100 ml wody, rum, goździki, laskę cynamonu oraz cukier do smaku (4-5 łyżek). Całość ogrzewaj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.

  2. Jabłka umyj, obierz. Pokrój w plasterki. Z każdego plasterka ostrożnie usuń gniazdo nasienne. Granat umyj starannie pod bieżącą wodą, przekrój, wydrąż nasionka. Pomarańczę sparz, wyszoruj, pokrój w cienkie półplasterki.

  3. Przygotuj cztery pucharki, szklanki lub kieliszki do wina. Zwilż brzegi, udekoruj cukrem (cukier wysyp na talerzyk, zanurzaj w nim brzegi pucharków). Plasterki jabłek, półplasterki pomarańczy oraz ziarenka granatu rozłóż do pucharków. Grzane wino przecedź. Zalej nim owoce. Przed podaniem każdy pucharek możesz ozdobić laską cynamonu.

  4. Porcja – 260 kcal, cena 2,80 zł, 4 porcje czas ok. 15 min;

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń