Do góry

Napoje Przepis na:

Grzane wino

Grzane wino

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 3

Dodano:

Odsłon: 101

Smaczny grzaniec na chłodny wieczór

Składniki

  • 1 wino wytrawne
  • 1/2 pomarańczy
  • skórka z połowy cytryny (opcjonalnie)
  • pół laski kory cynamonu
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 5 goździków
  • 3-4 łyżki brązowego cukru
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pomarańczę i cytrynę dokładnie umyć. Zetrzeć skórkę z cytryny. Pomarańczę pokroić na paski grubości 3-4mm.

  2. Pomarańczę, skórkę z cytryny oraz pozostałe składniki umieścić w garnku i podgrzewać na umiarkowanym ogniu aż wino będzie gorące, ale nie wrzące (przez około 5 minut). Potrzymać jeszcze na minimalnym ogniu przez około 4 minuty (przez cały czas nie zagotowywać).

  3. Wlać do kieliszków (można nałożyć też goździk i plaser pomarańczy - z garnka lub świeży).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń