Do góry

Dania główne Przepis na:

Grzanka po francusku Roberta Makłowicza

Grzanka po francusku Roberta Makłowicza

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6684

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Grzanka po francusku Roberta Makłowicza"

Składniki

  • cynamon w proszku
  • cukier puder
  • masło do smażenia (najlepiej klarowane)
  • dobry dżem owocowy
  • czerstwa chałka (może też być bagietka)
  • 1-2 jajka
  • niewielka ilość mleka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka wbijamy do głębokiego talerza lub miski. Roztrzepujemy z odrobiną mleka i szczyptą cynamonu. Maczamy w nich kawałki chałki (jeśli jest mocno wyschnięta, mo czymy ją nieco dłużej).

  2. Na rozgrzanej patelni roztapiamy kawałek masła klarowanego. Kiedy masło się rozpuści, kładziemy namoczone kawałki chałki i czekamy, aż zarumienią się brzegi.

  3. Wtedy przekładamy na drugą stronę. Po usmażeniu z obu stron przekładamy chałkę na talerz, posypujemy cukrem pudrem (najlepiej przez sitko) i smarujemy odrobiną ulubionego dżemu. Śniadanie gotowe!

  4. Robert Makłowicz, krytyk kulinarny, juror konkursu Tesco dla Szkół – „Talent do niemarnowania”, w którym najmłodsi uczą się, jak nie marnować żywności. Szczegóły na www.tescodlaszkol.pl

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń