Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Grzanka po francusku Roberta Makłowicza"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 120
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 28
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 120
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 28
Składniki
Jajka wbijamy do głębokiego talerza lub miski. Roztrzepujemy z odrobiną mleka i szczyptą cynamonu. Maczamy w nich kawałki chałki (jeśli jest mocno wyschnięta, mo czymy ją nieco dłużej).
Na rozgrzanej patelni roztapiamy kawałek masła klarowanego. Kiedy masło się rozpuści, kładziemy namoczone kawałki chałki i czekamy, aż zarumienią się brzegi.
Wtedy przekładamy na drugą stronę. Po usmażeniu z obu stron przekładamy chałkę na talerz, posypujemy cukrem pudrem (najlepiej przez sitko) i smarujemy odrobiną ulubionego dżemu. Śniadanie gotowe!
Robert Makłowicz, krytyk kulinarny, juror konkursu Tesco dla Szkół – „Talent do niemarnowania”, w którym najmłodsi uczą się, jak nie marnować żywności. Szczegóły na www.tescodlaszkol.plŹródło: Życie na gorąco