Do góry

Przekąski Przepis na:

Grzanki z awokado, chilli, pomidorem i szynką parmeńską

Grzanki z awokado, chilli, pomidorem i szynką parmeńską

Autor:

Przepisów i artykułów: 410 Ocena: 6512

Dodano:

Odsłon: 357

Awokado sprawdza się nie tylko w sałatkach. Świetnie smakuje również na pieczywie, z powodzeniem zastępując wędlinę czy ser.

Składniki

  • 4 kromki chleba
  • 1 duże, dojrzałe awokado
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, płatki chilli
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Chleb opiekamy w tosterze lub piekarniku do momentu aż będzie chrupiący.

  2. Awokado przecinamy na pół, usuwamy pestkę i skórę. Rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z cytryny, chilli i sól. Dokładnie mieszamy.

  3. Grzanki smarujemy obficie pastą z awokado. Układamy na nią pokrojone pomidorki koktajlowe i porwaną szynkę parmeńską. Posypujemy chilli, solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń