Do góry

Desery Przepis na:

Grzybki

Grzybki

Autor: luna76

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2342

Dodano: 09.04.2014

Odsłon: 30084

pracy co niemiara, cierpliwość trzeba mieć anielską, ale efekt wynagradza cały trud:)

Składniki

  • 60 dag mąki
  • 30 dag masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 żółtek
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki suchego maku
  • 2 łyżki suchego maku
  • 1/2 litra mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 10 gad mielonych orzechów
  • 1 1/2 kostki masła
  • Polewa:
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżki kakao
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. Żółtka cukier puder i cukier waniliowy miksuję. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenie i siekam z wiórkami masła. Dodaję utarte żółtka i zagniatając, wyrabiam ciasto. Zawijam w folię i wstawiam na 30 min do zamrażalnika. Potem wałkuję i wycinam kółka za pomocą szklanki oraz foremki do babeczek.

  2. Większymi krążkami oblepiam zewnętrzną stronę foremek posmarowanych tłuszczem.

  3. W mniejszych krążkach wycinam kółeczka za pomocą kieliszka.

  4. Z pozostałego ciasta robię wałek i formuję nóżki do "grzybków", których jeden koniec maczam w rozmąconym jajku i obtaczam w suchym maku. Kapelusze i spody piekę 10 min w 180' C zaś nóżki 15 min w 180'C. Gorące i upieczone zdejmuję z foremek i odstawiam do wystygnięcia. Z mleka odlewam pół szklanki i rozprowadzam proszek budyniowy. Resztę mleka gotuję z cukrem waniliowym i na gotujące wlewam budyń. Wierch nakrywam folią zabezpieczając przed utworzeniem się kożucha. Masło miksuję z cukrem na puszysty krem i dodaję zimny budyń oraz zmielone orzechy.Kremem napełniam kapelusze, przykrywam spodem z otworkami, w który m umieszczam nóżkę grzybka. Składniki na polewę rozpuszczam na wolnym ogniu, studzę i smaruję kapelusze grzybków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lidka555ma 09 kwietnia 2014 Te grzybki takie piękne że znalazły się nawet na pierwszej stronie Interii,gratulacje i paluch w górę oczywiście. Odpowiedzi: 1 ▼

15 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 09 kwietnia 2014 Grzybki jak malowane :) Z cierpliwością anielską u mnie krucho ;) więc powtórzę za Udzcem..jeść tak :D robić nie :)

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jasienka1 09 kwietnia 2014 Masz bardzo ciekawe przepisy. Jeden wykorzystam w ta sobote. Pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Udziec 09 kwietnia 2014 cudne,zjeść tak,ale robić nieee....:)
pozdrawiam:)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń