Do góry

Desery Przepis na:

grzybki

grzybki

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 29

Dodano:

Odsłon: 15304

Co prawda pracochłonne ale warto sie pomęczyć:)

Składniki

  • maka tortowa, 3 szklanki
  • margaryna, 1 sztuka
  • śmietana 18%, 1 szklanka
  • mleko na krem, 1 litr
  • cukier do kremu, 1 szklanka
  • budyn śmietankowy, 2 sztuki
  • żelatyna do polewy, 1 łyzka
  • cukier puder do polewy, 5 łyzek
  • kakao do polewy, 2 łyżki
  • margaryna do polewy, 0,5 sztuki
  • śmietana 18% do polewy, 5 łyzek
  • masło do masy, 1 sztuka
  • krem czekoladowy do masy, 1 sztuka
  • białko, 1 sztuka
  • surowy mak, 10 dkg
  • proszek do pieczenia do ciasta, 1 płaska łyżeczka
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1 z maki, margaryny i smietany zagnieści ciasto. Rozwałkowa mniej wiecej jak na pierogi. Foremkami do babeczek wykrawac kola, ktore nastepnie nalezy nalepic na zewnetrzna strone babeczki. Literatka wyciąc rowniez kolka z otworkami (tak aby mozna wlozyc nozke) ktore beda pod kapeluszem. szklanka natomiast wyciac kola na nozki. na srodek kazdego kola polozyc marmolade i zwynac formulujac nozke, nastepnie koncowke nozki maczac w bialku i obtoczyc z maku. wszystkie czesci upiec

  2. Mleko z cukrem zagotowac, a w odrobinie mleka rozpuscic budynie i wlac na gotujace sie mleko. Budyń ostudzic i utrzec z maslem i kremem czekoladowym

  3. Każdą glowke grzybka napelnic masa, wlozyc kolko z dziurka i nóżkę

  4. Przygotowac polewe.Zelatyne rozpuscic w 1/4 szklanki wody, margaryne, kakao cukier i rozpuszczczona zelatyne rozpscic ale nie gotowac. Gdy masa przestygnie dac smietane i wymieszac.Tak przygotowana polewa polac głowki gzybkow

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kasia_B5 11 października 2013 Dzis robilam! Przepyszne!! Ciasto super - fajnie wyrosło mimo braku proszku :) Wyszło mi 30 sztuk, ale foremki o spodzie średnicy 2 cm - czyli małe. Wiecej pracy, ale i wiecej sztuk ;) Juz nie miałam czasu na robienie polewy z przepisu wiec tylko rozpuściłam czekolade mleczną z 3 łyżkami mleka - mniam!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

disgust 06 stycznia 2012 aha! widzę, że ktoś wcześniej pytał... - z tej porcji ciasta wyszło mi dokładnie 19 grzybków i 3 dodatkowe nóżki
P.S grzybki sa dość duże :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

disgust 06 stycznia 2012 a! no i zapomniałam dodać, że bardzo fajna polewa. Zupełnie inna niż wszytskie, pierwszy raz spotkałam się z takim przepisem na polewę - Wyszła naprawdę świetna :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

disgust 06 stycznia 2012 zrobiłam dzisiaj :) Właśnie się zajadamy :) Dziękuje za świetny przepis :) I polecam wszytskim bo wbrew pozorom wcale nie sa takie trudne, wymagają tylko trochę czasu... ale opłaca się, Choć mi osobiście czegoś brakowało w smaku.... hmmm następnym razem do kremu trochę alkocholu :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

barbara5689 17 kwietnia 2011 ciasto na te grzybki bez proszku do pieczenia to lipa bo robiłam , robiłam z innego ciasta wyszło pyszne

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tigra 08 kwietnia 2011 Śliczne! :) ale chyba się nie odważę...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madzia1208 16 lutego 2011 Robiłam już kiedyś takie.Wyszły naprawdę wyśmienicie.Dużo roboty ale później jaka satysfakcja.Niebo w gębie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

orwima 15 lutego 2011 Urocze! Ten koszyczek z grzybkami podpowiada mi pomysł na Wielkanoc; może mi się uda...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń