Do góry

Desery Przepis na:

Grzybki

Grzybki

Autor: jagoda114

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 1067

Dodano: 27.12.2011

Odsłon: 4432

Może pracochłonne, ale efektowne i pyszne

Składniki

  • mąka, 0,5 kg
  • margaryna, 1 szt
  • kwaśna śmietana, mały kubek 200 ml
  • żółtko, 1 szt
  • dowolna masa
  • polewa
  • mak, 1 łyżka+białko
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagnieść ciasto i dać na ok 1 godz do lodówki. Rozwałkować cienko, wycinać pary krążków, w jednych wyciąć dziurki, drugie nałożyć na odwrócone do góry dnem foremki babeczek (nie trzeba smarować, po upieczeniu i wystudzeniu łatwo się zdejmuje). Ścinki ciasta uformować jako korzonki i maczać w białku i maku. Upiec na złoty kolor.

  2. Upieczone grzybki nadziewamy masą, przykładamy krążek z dziurką, smarujemy polewą, jak zastygnie dodajemy trzonek i grzybki gotowe.

  3. Do ciasta nie daję cukru, bo jest masa i polewa i to wystarczy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń