Desery Przepis na:
Grzybki

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 1018
Dodano: 27.12.2011
Odsłon: 4376
Składniki
- mąka, 0,5 kg
- margaryna, 1 szt
- kwaśna śmietana, mały kubek 200 ml
- żółtko, 1 szt
- dowolna masa
- polewa
- mak, 1 łyżka+białko
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Zagnieść ciasto i dać na ok 1 godz do lodówki. Rozwałkować cienko, wycinać pary krążków, w jednych wyciąć dziurki, drugie nałożyć na odwrócone do góry dnem foremki babeczek (nie trzeba smarować, po upieczeniu i wystudzeniu łatwo się zdejmuje). Ścinki ciasta uformować jako korzonki i maczać w białku i maku. Upiec na złoty kolor.
-
Upieczone grzybki nadziewamy masą, przykładamy krążek z dziurką, smarujemy polewą, jak zastygnie dodajemy trzonek i grzybki gotowe.
-
Do ciasta nie daję cukru, bo jest masa i polewa i to wystarczy.
Komentarze do przepisu (0)