Do góry

Desery Przepis na:

Grzybki - ciasteczka z kremówką KROK PO KROKU

Przepis dnia 2013-08-25
Grzybki - ciasteczka z kremówką KROK PO KROKU

Autor:

Przepisów i artykułów: 2082 Ocena: 11394

Dodano:

Odsłon: 24723

Ten przepis chodził za mną od jakiegoś czasu. Pamiętam te grzybki jeszcze z dzieciństwa. Są nieco pracochłonne, dlatego zabrałam się za ich przygotowanie właśnie w ten długi weekend:) wyszły super smaczne i śliczne :) Pamiętam jak robiłam je po raz pierwszy i miałam mały problem z ich przygotowaniem. Dlatego dziś publikuje ten przepis w wykonaniu krok po kroku:)

Składniki

  • CIASTO:
  • 50 dag mąki
  • szklanka śmietany 12%
  • 1 kostka margaryny
  • KREM:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 kostka masła
  • mleko (wg opisu na opakowaniu budyniu)
  • POLEWA CZEKOLADOWA
  • 0,5 kostki margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek śmietany 12%
  • 1 łyżka żelatyny (rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody)
  • 1 łyżka kakao
  • POZOSTAŁE
  • łyżka maku
  • białko jajka
  • odrobina oleju
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, posiekać i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około godziny.

  2. Wyjąć schłodzone ciasto, podzielić na dwie części

  3. Rozwałkować pierwszą część na około 1cm. Wycinać metalową foremką do babeczek krążki,


  4. a następnie wyciąć w każdym krążku malutką dziurkę.

  5. Ze skrawkowego ciasta formować w dłoniach małe wałeczki (o średnicy nie większej niż wycięta dziurka w krążkach). Maczać końcówkę "trzonków" w białku i maku.

  6. Rozwałkować drugą część na około 1,5 cm. Wycinać kółka szklanką i nakładać na zewnętrzną część foremek (wysmarowanej olejem). Ciasto naciągnąć na całą powierzchnię (stąd grubość ciasta musi być odrobinę większa, aby pokryła całą powierzchnię foremki)
    Podobnie jak z wcześniejszą częścią ciasta, formujemy trzonki, następnie maczamy w białku i maku.

  7. Gotowe części grzybków pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 15 minut, w temp. 180-200stC.

  8. Pozostawiamy do wystudzenia

  9. Krem: budyń gotujemy na mleku, studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodając cukier i budyń.

  10. Polewa: Masło topimy, dodajemy kakao, żelatynę (rozpuszczoną w wodzie), cukier i śmietanę. Mieszamy na jednolitą konsystencję.

  11. Wystudzone kapelusze maczamy w czekoladzie,

  12. następnie nakładamy do wnętrza przygotowany wcześniej krem. Przykrywamy je krążkami i wciskamy w dziurkę trzonek.

  13. Gotowe ciasteczka przechowujemy w chłodnym miejscu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 23 lipca 2017 Napiekłam się tych grzybeczków. Przepis (z początku lat 90 XX w. a może końcówka 80?) - z "Poradnika domowego". Gorąco polecam, są super.
Czasem robiłam muchomorki. Hit dziecięcych urodzin.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smakerka88 16 października 2013 No i bardzo ladnie pokazane jak wykonac krok po kroku...

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smakerka88 16 października 2013 A ja mialam odwage sie za nie zabrac. Moi goscie nie wiedzieli czy aby napewno moga je jesc bo wygladaja jak prawdziwe.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Barbarelka36 20 sierpnia 2013 Fantastyczne! Po prostu mistrzostwo świata!!!!

15 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kojot 20 sierpnia 2013 jak one pięknie wyglądają,jak prawdziwe grzybki:)

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nikola2005 20 sierpnia 2013 oo jakie smaczne grzybki:)
świetny pomysł!!

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 20 sierpnia 2013 to również przysmak mojego dzieciństwa, ślicznoty !

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 20 sierpnia 2013 również pamietam te grzybki z dzieciństwa, jadłam je chyba na jakimś weselu, były pyszne i juz jakis czas temu znalazłam na nie przepis ale nie miałam odwagi sie za niego zabrac :-)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 20 sierpnia 2013 Podziwiam to mistrzowskie dzieło. Piękne grzybki i wyglądają jak prawdziwe. Poczekam na natchnienie i spróbuję je zrobić. 6 z kciukiem. :)))

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń