Do góry

Przekąski Przepis na:

Grzybowa mini lasagne.

Grzybowa mini lasagne.

Autor: Christopher

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 158

Dodano: 16.11.2012

Odsłon: 4396

Lasagne inaczej

Składniki

  • makaron lasagne
  • sos beszamelowy
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby, w moim przypadku maślaki, koźlaki, podgrzybki po oczyszczeniu i obgotowaniu, przesmażyć na patelni z drobno pokrojoną cebulką. Doprawić solą i pieprzem.

  2. Przygotować sos beszamelowy. ¼ k. masła roztopić w rondelku na małym ogniu, dodać 2 łyżki mąki i cały czas mieszając rózgą, zrobić jasną zasmażkę. Do zasmażki dolewać powoli, cały czas mieszając około 2 szklanek mleka. Doprawić do smaku – solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Można dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny. Mieszając i podgrzewając sos doprowadzamy do jego zgęstnienia. Nie należy dopuścić do całkowitego wystudzenia, ponieważ stygnąc, robi się coraz bardziej gęsty.

  3. Makaron lasagne. Płaty makaronu wkładać do osolonej i gotującej się wody, po kilka sztuk ( uważać żeby się nie sklejały ). Gotować 4 – 5 minut i wykładać pojedynczo na matę sylikonową albo czysty ręcznik kuchenny.

  4. Przygotować blachę, taką jak do pieczenia muffinek. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty. Przepędzlować olejem i wyłożyć nimi dno i boki otworów w blasze. Papier powinien trochę wystawać.

  5. Płat lasagne skleić ( zrobić coś na kształt walca) i włożyć do muffinek. Do każdego walca włożyć 2-3 łyżki grzybów, na grzyby 1 łyżkę sosu beszamelowego i nakryć krążkiem wyciętym z płata lasagne. Całość powtórzyć jeszcze dwa razy. Wierzch posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 – 190 st.C i zapiekać około 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń