Do góry

Dania główne Przepis na:

Grzybowe pappardelle

Grzybowe pappardelle

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6685

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Grzybowe pappardelle"

Składniki

  • 75 dag prawdziwków
  • sól
  • pęczek dymek
  • pieprz
  • 15 dag wędzonego boczku
  • pół pęczka tymianku
  • 25 dag makaronu wstążki (pappardelle)
  • łyżka oleju
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki mąki
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 20 dag śmietany kremówki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Prawdziwki oczyścić, najlepiej pocierając je delikatnie papierowym kuchennym ręcznikiem. Małe grzyby pokroić w plasterki, a większe sztuki pociąć na kawałki.

  2. Dymki oczyścić, pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę. Tymianek grubo posiekać. Makaron wrzucić na posoloną wrzącą wodę. Gotować al dente – 8 minut.

  3. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć boczek. Dodać grzyby, smażyć 3-4 minuty, mieszając. Dodać dymki i tymianek. Oprószyć mąką, krótko zasmażyć. Wlać wino, bulion i śmietanę.

  4. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować 2-3 minuty. Makaron odcedzić. Sos grzybowy przyprawić pieprzem i solą, wymieszać z makaronem.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń