Do góry

Dania główne Przepis na:

Grzybowy quiche

Grzybowy quiche

Autor: Show

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 1914

Dodano: 19.04.2009

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Grzybowy quiche"

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 czubata łyżka śmietany 18 proc
  • 1/2 kg grzybów (podgrzybki, koźlarze, kurki, maślaki etc.)
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • 3 jajka
  • 150 ml śmietany 18 proc
  • 50 g sera gouda
  • 1 pęczek natki pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej ze szczyptą soli. Dodaj pozostałe , szybko zagnieć kruche ciasto. Owiń je folią i odstaw do lodówki na 30 minut. Grzyby oczyść, obierz, pokrój na kawałki i wrzuć na patelnię, by odparować wodę. Po chwili dodaj masło i posiekaną cebulę. Duś ok. 25 minut. Poczekaj aż ostygną i połącz z jajkami oraz śmietaną. Dopraw do smaku przyprawami, posyp połową posiekanej natki pietruszki.

  2. Formę do tarty wyłóż schłodzonym ciastem, nakłuj je widelcem i posyp startym serem. Na ser wyłóż farsz grzybowy. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez 35 minut. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

  3. • 1 godz. 10 minut • dla 4 osób • cena 16 zł

    Źródło: Show

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń