Do góry

Przetwory Przepis na:

Grzyby lesne w zalewie octowej

Grzyby lesne w zalewie octowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 437 Ocena: 2550

Dodano:

Odsłon: 866

Najpopularniejsze, najlepsze i najprostsze grzybki w zalewie octowej.

Składniki

  • grzyby leśne 1,5 kg
  • sól do wody 1 łyżka
  • zalewa:
  • ocet 1,5 szklanki
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • ziele angielskie 8 ziaren
  • pieprz czarny 10 ziaren
  • liście laurowe 2 szt
  • cebula 1 szt
  • marchew 1 szt mała
  • woda 6 szklanek
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby dokładnie oczyszczamy.
    Ja marynuję grzyby w małych słoikach, dlatego większe okazy kroję na dwie lub cztery części. Staram się także marynować osobno maślaki i osobno kozaki i prawdziwki.
    Grzyby przekładam do garnka, zalewam wodą z dodatkiem soli /1 łyżka/ - grzyby powinny być zakryte wodą.
    Maślaki gotuję 2-3 min a prawdziwki ok. 5 min. Następnie grzyby odsączam.
    Przygotowuję zalewę: do rondelka wlewam wodę, ocet, dodaję sól, cukier, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe i pokrojone w plastry cebulę i marchew. Wszystko zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję 2-3 min.
    Grzyby układam luźno w słoikach, dodaję plastry cebuli i marchewki z zalewy a następnie słoiki napełniam przygotowaną zalewą. Przestygnięte grzybki zalewam przestygniętą zalewą, słoiki zakręcam i pasteryzuję ok. 15 min.
    Odsączone grzyby można też dodać do gotującej się zalewy, gorące /grzyby wraz z zalewą/przełożyć do słoików, zakręcić, odstawić do góry dnem i już nie pasteryzować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń