Do góry

Przetwory Przepis na:

Grzyby marynowane na zimę

Grzyby marynowane na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 62785

Dodano:

Odsłon: 4748

Witam serdecznie Chciałabym podzielić się przepisem na grzyby marynowane. Większość grzybiarzy ma swój własny niepowtarzalny przepis na przygotowanie grzybów marynowanych, ale jeżeli jeszcze nie opracowaliśmy własnego przepisu to zachęcam do wypróbowania mojego. Może grzyby tak przygotowane posmakują i przepis stanie się również państwa przepisem.

Składniki

  • z podanej porcji wyjdzie 3 słoiki 700 ml
  • około 1 kg grzybów leśnych
  • do obgotowania grzybów:
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego – można dodać ocet
  • 1 średnia cebula
  • na marynatę:
  • 1 szklanka octu spirytusowego (250 ml)
  • 4 szklanki wody (1 litr)
  • 2 liski laurowe
  • około 6 ziarenek ziela angielskiego
  • około 6 ziarenek pieprzu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • oraz po szczypcie białej gorczycy do każdego słoika
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Najpierw obgotuję grzyby:
    Grzyby oczyszczam i bardzo dokładnie płuczę w zimnej wodzie. Większe grzyby możemy pokroić na mniejsze kawałki.

    Do 2 litrów wody daję przekrojoną cebulę, sól, kwasek cytrynowy, garnek stawiam na gazie i zagotowuję.

    Do gotującej się wody wkładam grzyby i od momentu włożenia grzyby gotuję około 15 minut. Następnie grzyby odcedzam, wyjmuję cebulę (wyrzucam) i odstawiam grzyby do wystudzenia.

  2. Teraz przygotuję zalewę:
    Do garnka wlewam wodę, ocet, dodaję sól, cukier, przyprawy, mieszam i garnek stawiam na gazie. Od momentu zagotowania zalewę gotuję około 3 minut i odstawiam do wystudzenia.

  3. Końcowe przygotowanie grzybów marynowanych:
    Do wcześniej wyparzonych słoików daję po szczypcie gorczycy i nakładam zimne grzyby. Grzyby nakładam tak aby słoik był zapełniony w 3/4, dzięki temu grzyby nie będą ściśnięte i będą mogły swobodnie pływać w zalewie.

    Następnie grzyby zalewam zimną zalewą, pozostawiając około 1 centymetra wolnego miejsca od wieczka. Zalewę rozlewam razem z przyprawami i do każdego słoika dodaję po kawałku listka laurowego z zalewy.

    Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.

  4. Pasteryzacja:
    Garnek wykładam ściereczką, ustawiam słoiki i oddzielam je ściereczką tak aby się nie stykały (można kupić specjalne plastikowe kratki na słoiki ja nie mam to używam ściereczek). Oddzielam je dlatego, żeby podczas pasteryzowania przez przypadek słoik nie pękł (chociaż oddzielanie jest nie konieczne, robię to z przyzwyczajenia).

    Słoiki zalewam wodą do około 3/4 wysokości, garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 15 minut w zależności od wielkości słoika, większe pasteryzuję dłużej.

    Po pasteryzacji słoiki układam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.

  5. Grzyby marynowane są gotowe, można wstawić słoiki do spiżarki. Życzę owocnego grzybobrania, udanych przetworów i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń