Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz paprykowy

Gulasz paprykowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 236 Ocena: 6048

Dodano:

Odsłon: 6952

Wspaniały smak papryki

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Karkówkę pokroiłam w kostkę, wrzuciłam na oliwę, chwilkę podsmażyłam, aby mięso zbrązowiało. Pamiętajcie, że należy mięso wrzucać na mocno rozgrzany tłuszcz i obsmażyć z każdej strony - pozamykają się pory w mięsie i wszystkie soki zostaną w środku - mięso będzie soczyste i zachowa cenne składniki. Gdy mięso było brązowe z każdej strony dodałam poszatkowaną cebulę i sól. Gdy cebula się zeszkliła (czyli była trochę przezroczysta) dodałam pokorojoną czerwoną paprykę. Moja mama zawsze mówiła mi, że nie można wrzucać na tłuszcz w jednym momencie cebuli i papryki, bo papryka zgorzknieje. Nie wiem, czy rzeczywiście tak jest, bo zawsze stosowałam się do jej wskazówek - nie chciałam w razie czego zmarnować obiadu :) Gdy papryka 2-3 minutki sie poddusiła, zalałam mięso i warzywa wodą, dodałam paprykę słodką i pieprz. No i dusiłam ok godziny. Po tym czasie zagęściłam sos mąką z wodą. Kiedy dodamy mąkę do potrawy zawsze trzeba pogotować jeszcze ok 2 minuty, aby mąka straciła smak surowizny. I... gotowe! Moim zdaniem sos paprykowy najlepiej komponuje się z ziemniakami, ale... co kto lubi :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

elabaf 27 maja 2015 Od niedawna zaczelam sama gotować,danie proste,ale super dzięki.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renia60 17 listopada 2010 Dziewczyno...wreszcie ktoś pisze kontaktowo,
Świetne prowadzenie początkujących KUCHARECZEK...jest Pani rewelacyjna, z przyjemnością śledzę przepisy,które tak naprawdę stosuję od lat ,ale w Pani wydaniu są one przystępne "do bólu'.
Przesyłam serdeczności.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renia60 17 listopada 2010 Dziewczyno...wreszcie ktoś pisze kontaktowo,
Świetne prowadzenie początkujących KUCHARECZEK...jest Pani rewelacyjna, z przyjemnością śledzę przepisy,które tak naprawdę stosuję od lat ,ale w Pani wydaniu są one przystępne "do bólu''.
Przesyłam serdeczności.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń