Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gulasz po mazursku"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 142
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 35
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 142
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 35
Składniki
Z umytego mięsa usuwamy błonki. Mięso wkładamy do zimnej wody, dodajemy łyżkę soli, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu 90 minut.
Na 30 minut przed końcem gotowania dodajemy oczyszczoną włoszczyznę. Miękkie mięso wyjmujemy, studzimy, kroimy w kostkę. Wywar zostawiamy.
Cebulę obieramy, kroimy w krążki i razem z mięsem obsmażamy na rozgrzanej oliwie. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa i cebuli. Wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę. Całość podlewamy odpowiednią ilością wywaru i dusimy, aż ziemniaki będą miękkie.
Śmietanę mieszamy z mąką, papryką w proszku i koncentratem pomidorowym. Rozprowadzamy resztą zimnego wywaru, wlewamy do gulaszu, doprawiamy solą i pieprzem i chwilę gotujemy, by wszystkie połączyły się.
<strong>Czas przygotowania 120 minut. Cena jednej porcji około 3,90 zł.</strong>Źródło: Rewia