Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz schabowy z warzywami

Gulasz schabowy z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 19188

Dodano:

Odsłon: 2308

Cześć!!! Dzisiaj przygotujemy pyszny gulasz ze schabu. Pełen pieczarek i warzyw. Możemy go podać z kaszą lub ryżem – będzie doskonałym pomysłem na obiad.

Składniki

  • 1kg schabu
  • 3/4l bulionu
  • 1 papryka
  • Olej
  • sól, pieprz
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 20 pieczarek
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200g)
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 4 łyżki mąki
  • 1/4 kostki masła
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Schab myjemy i kroimy, najpierw w plastry, a następnie w kostkę 2-3 cm. Przy okazji odcinamy wszystkie błonki i żyłki.

  2. 1łyżkę mąki odsypuję, a do reszty dodaję paprykę słodką i mieszam. W takiej mieszance dokładnie obtaczam każdy kawałek mięsa.

  3. Na patelni rozgrzewam 3-4 łyżki oleju i smażę mięso na złoto ze wszystkich stron, a następnie przekładam je do garnka. Na patelni tymczasem roztapiam połowę masła i dodaję obrane marchewki pokrojone w plasterki. Po około 3 minutach dorzucam paprykę pokrojoną w kosteczkę. Znów 3 minuty smażenia i cebula pokrojona w piórka. 3 minuty i dorzucam umyte pieczarki pokrojone w półplasterki. wszystko razem duszę około 10 minut – pieczarki puszczą troszkę soku. Doprawiam solą i pieprzem i przerzucam wszystko do garnka z mięsem. Zalewam bulionem. Dodaję przecier pomidorowy i przyprawy, ocet winny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszam i na końcu dodaję jeszcze listki laurowe. Wszystko gotuję na małym ogniu około 45 minut.

  4. Zagęszczam łyżką mąki podsmażoną z resztą masła. Mieszam, próbuję, ewentualnie jeszcze doprawiam. Wyłączam ogień i dodaję śmietanę. Nie wlewam jej jednak od razu, lecz najpierw hartuję, tak aby się nie zważyła.

    Ja dzisiaj podaję gulasz schabowy z kaszą gryczaną – pachnie pysznie i też tak smakuje :)

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń