Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz Segedyński

Gulasz Segedyński

Autor: tommyser

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 18

Dodano: 11.01.2018

Odsłon: 958

Parówki wiedeńskie w Wiedniu nazywają się "frankfurterki". Ciekawe, jak się nazywa gulasz segedyński w Szegedzie? -- Gulasz znosz? -- Znom. -- Bigos znosz? -- Znom. -- No to ani bigos, ani gulasz, ale cosik pośrodku. -- Dyć to jakiś oszukaniec!

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać, pokroić w talarki i zeszklić w dużym rondlu na oleju słonecznikowym.

  2. Mięso wieprzowe pokroić w kostki o boku ok. 2-3 cm, dorzucić do rondla z zeszkloną cebulą i lekko obsmażyć.

    Żeby nieco urozmaicić gulasz, polecam wykorzystanie różnych rodzajów wieprzowiny: schab, karkówka, boczek. Można też dołożyć nieco wołowiny. Wydobędzie ona większy bukiet smakowy z gulaszu.

  3. Pomidory, paprykę i czosnek pokroić. Do rondla dolać 200-300 ml wrzącej wody i dorzucić pokrojone warzywa. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut.

  4. Dołożyć do rondla pokrojoną kapustę oraz przyprawy. Dusić pod przykryciem na małym ogniu jeszcze przez 40-50 minut.

    Dobrym wskaźnikem czasu duszenia jest konsystencja papryki. Powinna ona prawie się rozgotować, jednak jej kawałki powinny być dobrze rozpoznawalne w gulaszu.

  5. Do śmietanki dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Następnie wlać śmietankę do rondla, wymieszać i gotować jeszcze przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu.

  6. Podawać gorące, z knedlikami lub ziemniakami. W spolszczonej wersji kopytka lub kluski śląskie mogą stanowić niezły dodatek.

    SMACZNIALSKI !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kate85 13 stycznia Taki właśnie gulasz jadłam nie dawno na Słowacji w Bardejowie, w malutkiej restauracji przy rynku- byłam zaskoczona, ponieważ trochę przypominał bigos, trochę sama nie wiem co...I podany był właśnie z pampuchami drożdżowymi na parze.
U nas, w Polsce jeszcze nigdzie nie spotkałam tej potrawy...a tu masz babo placek! I przepis na tacy podany ;))) Pozdrawiam pięknie! :)
Odpowiedzi: 4 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń