Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz transylwański

Gulasz transylwański

Autor:

Przepisów i artykułów: 210 Ocena: 12158

Dodano:

Odsłon: 8805

Przepis z kuchni wegierskiej,troszkę zmieniony.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. mieso umyc ,pokroic w kostkę,w rondlu rozgrzać smalec (ja dałam olej ) włozyc mieso i usmazyc na rumiano,dodać pokrojoną w kostkę cebulę i seszklić

  2. do rondla z miesem dodać mieloną paprykę,krótko przesmażyć podlac wodą,dosolic do smaku i dusic do miekkości mięsa ok 40 minut

  3. jesli ktos lubi kminek mozna dodać pół łyzeczki,wrzucic czosnek

  4. kapuste odcisnąć z nadmiaru soku,posiekać i dodac do mięsa,jesli trzeba dolac wody i gotować od czasu do czasu mieszając

  5. do gulaszu dodać koncentrat i smietane wymieszana z mąka i odrobiną wody,doda ć cukier do smaku i pieprz

  6. gotowac jeszcze 5 minut

  7. mozna podawać z ziemniakami,ja dla swoich przyjaciół podałam z pieczywem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mole3 12 lutego 2010 Smaki transylwańskie dodane do ulubionych. :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 11 lutego 2010 Uwielbiam wariacje nt gulaszy, a wersji z kiszoną kapustą nie znałam. Na pewno wypróbuję!

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 10 lutego 2010 Ja równiez spotkałam się z tymi nazwami ,a ten przepis znalazłam w książce "kuchnie swiata:kuchnia węgierska",i troszke go zmieniłam.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

RENIA730 10 lutego 2010 Dawno, dawno temu... również z jakiejś gazety robiłam ten gulasz. Był pyszny, ale występował pod nazwą GULASZ SEGEDYŃSKI i przypisywano go również kuchni węgierskiej. W mojej wersji zamiast śmietany z mąką miał tradycyjną zasmażkę z cebulą i doprawiany był "na ostro".

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gutka 09 lutego 2010 super jak z kiszoną kapustą to cos dla mnie :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 09 lutego 2010 gulasz wygląda apetycznie ,daję do ulubionych

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 09 lutego 2010 Bardzo ciekawy przepis pani Jagodo. Pierwszy raz słyszę o połączeniu kapusty kiszonej z gulaszem. Dodaję do ulubionych ;))

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

callela 09 lutego 2010 Pani Jagodo mam pytanie czy czosnek pani rozgniata czy wrzuca w całości? A tak nawiasem mówiąc już wielokrotnie korzystałam z Pani przepisów i zawsze były pyszne. Gratuluje pomysłów

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń