Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

Autor:

Przepisów i artykułów: 632 Ocena: 9245

Dodano:

Odsłon: 16003

Moja ulubiona wersja wieprzowego mięsa ... gulasz, uwielbiam podawany zarówno z kaszą gryczaną jak i w formie placka po węgiersku. Sycący, rozgrzewający, aromatyczny :-)

Składniki

  • mięso wieprzowe (u mnie szynka) ok. 30 dag
  • cebula 1 duża
  • papryka czerwona 1 duża
  • pieczarki kilka sztuk
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • czosnek 2 ząbki
  • przecier pomidorowy 1 łyżka
  • woda 1/2 szkl.
  • ostra papryka 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso należy umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, cebulę w piórka.
    Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso ok. 3 - 5 min. W garnku podsmażyć cebulę na złoty kolor. Garnek ściągnąć z ognia i odczekać kilka minut (w słodkiej papryce znajduje się cukier, który w wysokiej temperaturze ulega karmelizacji, następnie przypaleniu i nabiera gorzkiego smaku. Nie należy jej więc dodawać na gorący tłuszcz lub gotujący się sos, będzie bowiem gorzkawa). Do cebuli dodać słodką paprykę, majeranek i pokrojony w drobną kostkę czosnek. Wlać wodę i wymieszać. Postawić ponownie na ogniu, dodać mięso i przykryć pokrywką. Dusić na małym ogniu przez około 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać pokrojone w kostkę paprykę i pieczarki, gotować aż lekko zmiękną. Kolejno dodać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą. Gotować jeszcze ok. 5 minut.

    Gotowy gulasz można podać ze świeżym pieczywem, kluskami śląskimi lub tak jak ja, z plackami ziemniaczanymi (do podstawowej wersji placków dodaję majeranek).

  2. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń