Dania główne Przepis na:
Gulasz węgierski

Przepisów i artykułów: 632 Ocena: 9427
Dodano: 26.10.2016
Odsłon: 16309
Składniki
- mięso wieprzowe (u mnie szynka) ok. 30 dag
- cebula 1 duża
- papryka czerwona 1 duża
- pieczarki kilka sztuk
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- czosnek 2 ząbki
- przecier pomidorowy 1 łyżka
- woda 1/2 szkl.
- ostra papryka 1/2 łyżeczki
- sól, pieprz
3-4 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Mięso należy umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, cebulę w piórka.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso ok. 3 - 5 min. W garnku podsmażyć cebulę na złoty kolor. Garnek ściągnąć z ognia i odczekać kilka minut (w słodkiej papryce znajduje się cukier, który w wysokiej temperaturze ulega karmelizacji, następnie przypaleniu i nabiera gorzkiego smaku. Nie należy jej więc dodawać na gorący tłuszcz lub gotujący się sos, będzie bowiem gorzkawa). Do cebuli dodać słodką paprykę, majeranek i pokrojony w drobną kostkę czosnek. Wlać wodę i wymieszać. Postawić ponownie na ogniu, dodać mięso i przykryć pokrywką. Dusić na małym ogniu przez około 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać pokrojone w kostkę paprykę i pieczarki, gotować aż lekko zmiękną. Kolejno dodać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą. Gotować jeszcze ok. 5 minut.
Gotowy gulasz można podać ze świeżym pieczywem, kluskami śląskimi lub tak jak ja, z plackami ziemniaczanymi (do podstawowej wersji placków dodaję majeranek). -
Smacznego :-)
Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 27 października 2016Zgłoś do usunięcia
Ubóstwiam <3 Niebo w gębie <3 Odpowiedzi: 1 ▼8 Kto głosował? | Odpowiedz