Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gulasz węgierski"
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 140
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 113
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 140
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 113
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Składniki
Szynkę wieprzową (lub łopatkę) oczyść starannie, opłucz, a potem pokrój w kostkę. Obraną cebulę poszatkuj. Kawałki mięsa oprósz solą, pieprzem i obtocz w mące.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Wrzuć pokrojony w kosteczkę boczek, wysmaż na skwarki. Dodaj cebulę, smaż na złoty kolor. Włóż mięso. Przesmaż z każdej strony. Oprósz mieloną papryką i odrobiną kminku.
Obsmażone gulaszu podlej połową bulionu (może być z kostki). Duś na średnim ogniu pod przykryciem około 40 minut. W tym czasie kapustę posiekaj na mniejsze kawałki. Jeśli jest mocno ukiszona, przepłucz ją pod bieżącą wodą i odciśnij. Dodaj do mięsa.
Wlej resztę bulionu, całość starannie przemieszaj. Duś jeszcze kilkanaście minut. Na koniec gotowe danie połącz z gęstą kwaśną śmietaną, zdejmij z og nia. Gulasz raz jeszcze dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Czas ok. 90 min; porcja – 520 kcal, cena 4,70 zł.
. To sycące danie jednogarnkowe najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem.Źródło: Świat kobiety