Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 5340

Dodano:

Odsłon: 1082

Pyszny gulasz który pasuje zarówno do ziemniaczków jak i klusek śląskich, kaszy bądź też placka węgierskiego.

Składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej lub łopatki
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 duża marchew
  • 5-6 dużych pieczarek
  • 2 ogórki kiszone
  • pieprz, sól do smaku, szczypta cukru
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki + 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oliwa do smażenia i mąka do obtoczenia mięsa
  • 350 ml bulionu
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie myjemy i kroimy w grubą kostkę ok 2 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Następnie mięso obtaczamy w mące i smażymy wraz z cebulą na rozgrzanej patelni do mocno złotego koloru. Wszystko przekładamy do garnka. Następnie na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w średnią kostkę paprykę, marchewkę oraz w talarki pieczarki.

  2. Wszystko przekładamy do garnka, dodajemy sól, pieprz oraz papryki mielone i wlewamy gorący bulion tak aby zakrył w całości mięso. Dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone ogórki kiszone w plasterki. Gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie ok godziny. Jeśli gulasz jest za rzadki możemy go zagęścić (1/4 zimnej wody i łyżka mąki ziemniaczanej, mieszamy i dodajemy do gulaszu - zagotowujemy).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń