Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz wieprzowy z makaronem

Gulasz wieprzowy z makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7199

Dodano:

Odsłon: 14380

Pyszne, sycące danie jednogarnkowe. Gulasz wieprzowy z marchewką, porem i makaronem w gęstym, pomidorowym sosie z nutką ziołową. Gulasz jest lekko słodki, imbir i ocet nadają mu jednak wyrazistości. Danie aromatyczne i rozgrzewające.

Składniki

  • 600g szynki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 2 pory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałęk startego imbiru
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • łyżka cukru brązowego
  • pół opakowania makaronu kokardki
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, szałwia szuszona
  • łyżka mąki ziemniaczanej
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w kostkę 2 x 2 cm, oprószamy pieprzem, słodką papryką, dodajemy majeranek, szałwię, wyciśnięty czosnek, mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
    Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na łyżce masła klarowanego kilka minut, przekładamy na talerz.
    Cebulę i czosnek kroimy w kostkę.
    Pory kroimy w półplasterki, podsmażamy na łyżce masła aż lekko zmiękną, odkładamy na talerz.
    Makaron gotujemy al dente.
    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy mięso i smażymy, aż się zrumieni. Mięso oprószamy mąką ziemniaczaną i mieszamy aż mąka oblepi mięso. Wlewamy pomidory, bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy, imbir, ocet i cukier, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy podsmażoną marchew i gotujemy, aż mięso będzie miękkie (często mieszamy, by sos nie przywarł do dna). Pod koniec dodajemy podsmażone pory, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy kilka minut. Do gulaszu przekładamy makaron i mieszamy. Danie wykładamy na miseczki, podajemy udekorowane zieleniną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 11 listopada 2014 Twoja kuchnia jest okryta woalem tajemnicy ,
a my w swoim życiu lubimy odkrywać tajemnice .
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń