Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz wołowy z boczniakami

Gulasz wołowy z boczniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2074 Ocena: 46373

Dodano:

Odsłon: 3741

Wspaniałe połączenie smakowe. Dzięki ogórkom konserwowym mięso jest delikatne i soczyste.

Składniki

  • 500 g wołowiny (rostbef)
  • 1 marchew
  • 1 mały seler
  • 250g boczniaków
  • por (biała część)
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 3 ogórki konserwowe
  • garść świeżego majeranku
  • 700 ml bulionu wołowego
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Marchew i seler obieramy, kroimy, razem z posiekaną cebulą oraz porem podsmażamy na oleju.

    Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw, smażymy, cały czas mieszając.

    Ogórki kroimy na mniejsze kawałki, grzyby oczyszczamy , kroimy w paski. Boczniaki i ogórki dodajemy do mięsa, oprószamy mąką, wrzucamy posiekany majeranek, chwilę podsmażamy, zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu (często mieszając), do miękkości mięsa.

    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kaszą gryczaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń