Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz wołowy z Guinnessem

Gulasz wołowy z Guinnessem

Autor:

Przepisów i artykułów: 412 Ocena: 7493

Dodano:

Odsłon: 10583

Gulasz wołowy z Guinnessem

Składniki

  • 1 kg wołowiny gulaszowej (ja użyłam łopatki)
  • 1 puszka piwa Guinness
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 marchewka
  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • pół litra bulionu wołowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól
  • pieprz
> 6 os. > 60 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w sporą kostkę, solidnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Oprószamy je mąką i smażymy do zrumienienia. Mięso obsmażamy na patelni partiami, na tej samej patelni, smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Marchewkę i seler kroimy w plasterki i dorzucamy do cebuli. Do całości dodajemy mięso, zalewamy bulionem, doprawiamy rozmarynem, papryką i liśćmi laurowymi. Zagotowujemy. Dolewamy piwo i sos Worcester. Gulasz przelewamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 2,5 godziny w 180 stopniach. 30 min przed końcem pieczenia wrzucamy do gulaszu obsmażone plasterki pieczarek i całość doprawiamy solą. W czasie pieczenia kontrolujcie ilość sosu, jeżeli jest potrzeba dolejcie trochę wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń