Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz wołowy z warzywami

Gulasz wołowy z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1851 Ocena: 42611

Dodano:

Odsłon: 792

Bardzo lubimy takie połączenia.

Składniki

  • 500 g wołowiny ekstra
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu wołowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • 1/2 szklanki kwasu z kiszonych ogórków
  • 6 szt zielonych szparagów
  • 1 głąb z brokułu
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 100 g groszku cukrowego
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 pełna łyżka mąki
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w kostkę, na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy, dodajemy sos, posiekaną cebulę i czosnek, chwilę razem smażymy, oprószamy mąką. Po kilku minutach zalewamy gorącym bulionem, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem 30 min.
    Marchew kroimy na plasterki, dodajemy do mięsa i gotujemy przez kwadrans. Do sosu dolewamy kwas z kiszonych ogórków, gotujemy 30 min pod przykryciem.
    Szparagi kroimy na kawałki, głąb brokułu obieramy, kroimy na plasterki, seler naciowy kroimy na 5 mm kawałki i razem z groszkiem dodajemy do sosu. Wsypujemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem kolejne pół godziny.
    Mąkę mieszamy z zimną wodą (150 ml), dodajemy do sosu razem z sosem ostrygowym i zagotowujemy.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń