Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz wołowy z ziemniakami

Gulasz wołowy z ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 818 Ocena: 15881

Dodano:

Odsłon: 16602

Mięso i ziemniaki to nie tylko "zgrana para", ale przede wszystkim bardzo sycąca.

Składniki

  • 500 g mięsa wołowego (gulaszowego)
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki
  • 1 l bulionu wołowego
  • 1 łyżka przyprawy do wołowiny
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyłem, osuszyłem i pokroiłem w dużą kostkę.

    Na rozgrzany tłuszcz wrzuciłem mięso i podsmażyłem ze wszystkich stron na rumiano.

    Do mięsa wrzuciłem posiekaną cebulę i czosnek, lekko przysmażając ( około 1 min ), dodałem mąkę, chwilę jeszcze smażyłem. Następnie zalałem bulionem wołowym, dodałem przyprawę i dusiłem na wolnym ogniu przez 90 min.

    Ziemniaki obrałem, pokroiłem na ćwiartki i ugotowałem w osolonej wodzie. Odcedziłem.

    Do sosu dodałem koncentrat pomidorowy, majeranek i pokrojone w paski papryki. Gotowałem do miękkości papryki ( bez przykrycia, do momentu uzyskania pożądanej gęstości ). Do smaku doprawiłem solą i pieprzem ( wg uznania ).

    Na każdy talerz wyłożyłem ziemniaki, polałem gorącym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń