Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gulasz z grzybami pod ciastem"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 484
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1316
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 65
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 353
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 484
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1316
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 65
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 353
Składniki
Mięso umyj, osusz, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Oprósz mąką. Cebulę drobno posiekaj. Grzyby oczyść, starannie opłucz, pokrój. Marchewkę obierz, pokrój w plastry.
Do garnka wlej bulion, dodaj listki laurowe, ziele angielskie oraz pieprz, podgrzej. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć mięso, smaż aż się zrumieni. Wlej wino, mieszając smaż jeszcze ok. 5 min. Zawartość patelni przełóż do gorącego bulionu. Gotuj ok. 60 min, aż mięso zmięknie. Na tej samej patelni, na niewielkiej ilości oliwy zeszklij cebulę. Dodaj grzyby, marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż 5-10 min. Grzyby przełóż do garnka z mięsem. Całość duś jeszcze 15 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Do żaroodpornego naczynia włóż przestudzony gulasz. Całość przykryj płatem ciasta francuskiego, mocno dociskając je do brzegów naczynia. Wierzch ciasta natnij w kilku miejscach ostrym nożem i posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 20-25 minut w temperaturze 200°C.
120 minut. Porcja: 600 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie