Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z indyka

Gulasz z indyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 2047 Ocena: 45929

Dodano:

Odsłon: 7253

Większości mięso z indyka, kojarzy się z sucharem. Wcale tak być nie musi. Wystarczy krótko je potraktować, szczególnie filety z kurczaka. Najbardziej soczyste są udka, i tutaj postawiliśmy na jakość i smak. Mięso wyszło kruche, delikatne, a połączenie z kaszą i jajkiem dodało barw.

Składniki

  • 400 g filetów z udźca indyka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml zimnej wody
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 2 jajka
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy razem z posiekaną cebulą na rozgrzanym oleju. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk i dusimy pod przykryciem 15 min.
    Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do sosu, zagęszczamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Układamy na talerzu, formując w środku dołek, w które wbijamy jajko. Kaszę polewamy sosem z mięsem. Całość zapiekamy 15 min w temperaturze 180°C.
    Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń