Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z indyka

Gulasz z indyka

Autor: bryssska

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 6376

Dodano: 14.04.2018

Odsłon: 1111

Aromatyczny, aksamitny, przepyszny gulasz z indyka zrobiony na życzenie Julci. U nas uwielbiany kiedy jest podany z tłuczonymi ziemniakami, choć do ryżu też jest znakomity.

Składniki

  • 40 dag mięsa gulaszowego z indyka
  • 1 litr bulionu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 3-4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1-2 łyżki mąki
  • oliwa
  • pieprz i sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na oliwie podsmażamy mięso. Do podsmażonego mięsa dodajemy obraną i startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, granulowany czosnek, mieloną paprykę, oregano, tymianek, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe.

  2. Mieszamy i lekko podsmażamy.

  3. Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu do miękkości mięsa.

  4. Kiedy mięso będzie miękkie robimy zawiesinę z mąki. Do 1/2 szklanki wody dodajemy mąkę. Mieszamy tak aby nie powstały grudki i dodajemy do gotującego się gulaszu. Mieszamy i gotujemy 2-3 minutki.


  5. Gotowy gulasz podajemy gorący z tłuczonymi ziemniakami i surówką. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 14 kwietnia Jak zwykle prowadzisz krok po kroku przez cały proces przygotowania potrawy. Pozdrawiam. Odpowiedzi: 5 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 14 kwietnia sweitny obiad, szkoda ze nie czeka na mnie dzisiaj taki w domu :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń