Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z indyka z pieczarkami

Gulasz z indyka z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4254

Dodano:

Odsłon: 14611

Gulasz jak gulasz. Mięso, papryka, cebula - potrawa znana i lubiana. Dzisiaj, pod wpływem moich dziewczyn wersja nieco bardziej light. Mięso z indyka. Czy to jeszcze jest gulasz? Sam nie wiem, ale ponieważ technologia przyrządzenia jest żywcem wzięta z węgierskiego oryginału, niech będzie gulasz. Aha, jeszcze pieczarki...

Składniki

  • filet z indyka - ok. 1 kg
  • pieczarki - ok. 50 dag
  • duża marchewka
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 czubate łyżki słodkiej papryki
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka kminku
  • sól, pieprz - do smaku
  • olej lub oliwa - do smażenia
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i zeszklij na niej cebulę.

  2. Dodaj umyte, osuszone i pokrojone w grube kawałki mięso.
    Podsmaż na mocnym ogniu często mieszając.

  3. Patelnię zdejmij z ognia i wsyp paprykę. Wymieszaj dokładnie.

  4. Postaw na powrót na kuchence, podlej szklanką wody (może również być bulion), zagotuj.
    Dodaj startą na grubych oczkach marchewkę, przyprawy i duś na małym ogniu ok. 5 minut.

  5. Dodaj pokrojone w ćwiartki pieczarki i duś w dalszym ciągu, aż mięso będzie miękkie.
    Dopraw do smaku.

  6. Podawaj z np. plackami ziemniaczanymi lub pyrczokiem.
    Mogą również być kluski, ziemniaki, kasza - pasuje do wszystkiego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń