Do góry

Dania główne Przepis na:

gulasz z indyka z podgrzybkami bez zaprawiania

gulasz z indyka z podgrzybkami bez zaprawiania

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 86

Dodano:

Odsłon: 375

Bardzo smaczne danie i bez grama mąki. Polecam tym, którzy kochają drób oraz wszelakiego rodzaju grzyby :)

Składniki

  • 50 dkg mięsa gulaszowego z indyka
  • 30 dkg podgrzybków mrożonych
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso oczyściłam ze zbędnych błonek i opłukałam. Następnie podsmażyłam na suchej patelni.

  2. W drugim naczyniu rozpuściłam masło i poddusiłam na nim uprzednio rozmrożone podgrzybki. Po kilku minutach dodałam pokrojoną w piórka cebulę. Chwilkę jeszcze dusiłam i zestawiłam z palnika.

  3. Mięso indycze dusiłam dotąd aż puści wodę. Dodałam pokrojoną w pół talarki marchewkę, odrobinę cebuli, liście laurowe i ziele angielskie.

    Wszystko razem przemieszałam i dusiłam dopóki mięso było prawie miękkie. Odrobinę posoliłam.

    W razie potrzeby można podlać wodą bądź bulionem drobiowym.

  4. Do mięsa dodałam wcześniej uduszone na maśle podgrzybki z cebulą.

    Chwilę wszystko razem chwilkę dusiłam i na koniec dodałam śmietanę 30%. Świetnie zagęściła całość i nie było naprawdę potrzeby zagęszczania tego gulaszu mąką.

  5. Na koniec przyprawiłam do smaku solą i czarnym pieprzem.

    Odstawiłam na kilka minut żeby gulasz naszedł smakiem.

    Podawałam z kaszą bulgur. Można również z gryczaną, jęczmienną bądź nawet z ziemniakami.

  6. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń