Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z karkówki w sosie warzywnym

Gulasz z karkówki w sosie warzywnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 918 Ocena: 23020

Dodano:

Odsłon: 4120

Propozycja na smaczny i aromatyczny gulasz z karkówki otulony gęstym sosem o konsystencji musu.

Składniki

  • 400 g karkówki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 2 białe cebule
  • 1 pietruszka
  • DODATKI:
  • mąka (do obtoczenia kawałków karkówki)
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • PRZYPRAWY:
  • 1 mały listek laurowy
  • 2 owoce jałowca
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • czarny pieprz
  • sól morska
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Karkówkę pozbawiamy włókien oraz nadmiaru tłuszczu i kroimy ją na mniejsze kawałki.

  2. Kawałki mięsa oprószamy mąką i smażymy je na oleju rzepakowym na delikatnie złoty kolor.

    Po podsmażeniu odsączmy mięso z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym, przekładamy do garnka i zalewamy około 700 ml zimnej wody, do której dodajemy owoce jałowca i mały listek laurowy.

    Całość dusimy pod przykryciem przez około 30 minut.

  3. Marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

  4. Cebule kroimy w kostkę i szklimy ją na pozostałym ze smażenia mięsa oleju rzepakowym.

  5. Po około 30 minutach duszenia mięsa w kąpieli wodnej z jałowcem i listkiem laurowym, dodajemy do niego starte warzywa, zeszkloną cebulkę oraz przyprawy: tymianek i czerwoną paprykę. Wszystko dusimy na małym ogniu do momentu uzyskania miękkości przez mięso, a od czasu do czasu mieszamy zawartość.

    Pod koniec duszenia całość doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

    Na ostatnim etapie, mięso przekładamy do miseczki, a zawartość garnka miksujemy na jednolitą i gładką masę, do której ponownie wkładamy mięso i zagotowujemy.

  6. Gulasz podajemy z ulubionymi dodatkami.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń