Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z kociołka

Przepis dnia 2011-09-13
Gulasz z kociołka

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7201

Dodano:

Odsłon: 26331

ten kociołek to świetne wpomnienie wakacyjnego pobytu na Węgrzech (tam też został zakupiony)... ale danie , które w nim dziś przygotowała ma wyraźnie polskie posmaczki :)

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1/2 kg grzybów leśnych mieszanych (jakie macie)
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz,kminek, majeranek
  • 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do kotła wrzucamy jednocześnie mięso, cebulę i grzyby (wszytko pokrojone w grubą kostkę) , doprawiamy solą i smażymy na złoto - jest to "ciężka" praca w "szkodliwych" warunkach ( dym z ogniska wali po oczach, a goracy gar wymaga trochę wprawy przy mieszaniu) ...ale warto. Potem jest już znacznie przyjemniej. Podlewamy winem i dusimy do jego odparowania.

  2. Podsmażone składniki zalewamy wodą i dodajemy do smaku resztę przypraw. Gotujemy ok. 40 min dbając by ognisko nie zgasło.

  3. Obrane ziemniaki kroimy w małą kostke , dodajemy do gara i gotujemy tak , aby część z ziemniaków się rozpadła zagęszczając danie ( ok.20 min)

  4. Spożywamy na wolnym powietrzu , w dobrym towarzystwie , a już koniecznie z lampką czerwonego wina. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mironina 08 lipca 2014 też szalejemy z węgierskim kociołkiem

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Panek 14 września 2011 oczywiście że ma oryginalny smak, szczególnie w żeliwnych kotłach które same dają specyficzny smak potrawy, można go zresztą podsycić dobierając odpowiednie drewno na palenisko, a że powoli zaczyna się ochładzać jest najlepszy moment na kociołek w plenerze lub na działce

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 06 września 2011 Posmakowały węgierskie potrawy...co...? Ostra kuchnia... :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

camellia 04 września 2011 ja nie mam takiego kociolka,ale moja znajoma bedzie zachwycona i chetnie jej pomoge przy mieszaniu ...no i te czerwone winko!pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń