Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z kury po węgiersku

Gulasz z kury po węgiersku

Autor: Kate85

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 753

Dodano: 05.12.2017

Odsłon: 6883

Jak przyrządzić fantastyczny gulasz z kury po węgiersku - sprawdzony przepis krok po kroku. Czas na rozgrzewkę! :) Gdy za oknem szaro i zimno, warto podnieść temperaturę i...ugotować coś pysznego. Nic lepiej nie sprawdzi się w roli dania głównego niż aromatyczny i rozpływający się w ustach kurczak w fantastycznym sosie po węgiersku. Mniam mniam :) Właściwie, to kurczaka możecie zastąpić jakimkolwiek innym mięsem - mój przepis jest sprawdzony i pasuje do indyka, jagnięciny, a nawet wołowiny. Więc patelnie w dłoń! Teraz jeszcze tylko zajrzyj do przepisu i sprawdź jak przyrządzić najsmaczniejszy gulasz tego sezonu! Pięknie polecam Wam mój przepis, korzystajcie i ulepszajcie go oczywiście! Ślicznie pozdrawiam

Składniki

  • 0,ok. 0,5 kg filetów z kurczaka (może być także indyk, jagnięcina lub wołowina)
  • 2 łyżki wędzonej papryki mielonej
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 -1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • 2 liście laurowe, pokruszone
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 1 szczypta goździków, mielonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka słodkiej papryki, mielonej
  • następnie :
  • 2 cebule, pokrojone w półplasterki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 marchewka, starta na tarce o jarzyn
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 pęczka natki pietruszki lub kolendry, posiekane
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w paski lub kostkę
  • puszka pomidorów krojonych, bez skórki
  • 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 1/2 szklanki wody lub lekkiego bulionu
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Porcje mięsa kroimy na kawałki, oprószamy solą i pieprzem, paprykami oraz pozostałymi przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce na chwilę.

  2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy pokrojone i zamarynowane z przyprawami mięso, oprószamy mąką. Gdy zrumieni się ze wszystkich stron, dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, marchewkę oraz czosnek, chwilę smażymy.

  3. Następnie dodajemy pozostałe składniki (wino, wodę, pomidory z puszki, koncentrat, pokrojone papryki, posiekaną natkę kolendry lub pietruszki) , mieszamy. Ważne aby za pomocą szpatułki oderwać od dna przywarłe mięso oraz przyprawy (w tym jest cała moc smaku!)

  4. Całość dusimy około 60 minut, na niewielkim ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając.

  5. Gulasz podajemy np. z kluseczkami .
    Amatorzy mniej pikantnych potraw mogą rozprowadzić sos niewielką ilością słodkiej śmietany.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 05 grudnia Kasia, takie przepisy, to mnie rozkładają na łopatki i nie wiem, czy dotrę do domu ;)

Zawsze super się czyta, tak jak opowiadania Kinga po raz setny xD
Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń