Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z łopatki wieprzowej i mięsa wp.od szynki.

Gulasz z łopatki wieprzowej i mięsa wp.od szynki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 753 Ocena: 14335

Dodano:

Odsłon: 12052

Gulasz wyszedł przepyszny,polecam wypróbować w mojej wersji.

Składniki

  • Mięso wp.od szynki 80dkg
  • Łopatka wp.60-70dkg
  • Cebula średnia 3 szt.
  • Ziele angielskie 6 kulek
  • liście laurowe 3 szt.
  • Mąka 2 łyżki
  • śmietana 18 % 15o ml
  • Paptyka czerwona słodka 1 łyżka
  • Do smaku sól,pieprz,wegeta
  • Łyżka smalcu do obsmażenia mięsa
  • Łyżka smalcu do podsmażenia cebuli
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Umyte mięsa pokroić w kostkę około 2cm.Dać na rozgrzany tłuszcz i podsmażyć chwilę, mieszając by soki zamknęły się w mięsie.
    Dolać wody tyle by mięso było przykryte.Dać liście laurowe,ziele ang.i gotować do miękkości mięsa.
    Osobno na patelni usmażyć cebulę pokrojoną w piórka,kiedy cebula nam się zeszkli dodać 2 łyżki mąki i podsmażyć chwilę.
    Gdy mięso jest już miękkie dać podsmażoną cebulę wraz z mąką.
    Sos nam się zagęści( gdyby był rzadki można jeszcze roztrzepać mąkę w odrobinie wody i wlewać stopniowo do odpowiedniego zagęszczenia sosu) Dodać przyprawy wg.własnego smaku oraz paprykę w proszku.Pogotować 10min. na koniec dać śmietanę zahartowaną sosem.
    Zagotować,podawać z kaszą,ziemniakami,makaronem lub pieczywem.

  2. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 24 marca Danie do syta:) Mięsko wieprzowe tradycyjnie po staropolsku podsmażane na smalczyku a nie oleju - pycha:)Do tego gulaszu podałabym kaszę gryczaną. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń