Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z podrobów z grzybkami

Gulasz z podrobów z grzybkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 2985

Dodano:

Odsłon: 279

Troche pracochlonne, ale pyszne i pozywne. danie przygotowane z zoladkow i serc z kurczaka, z dodatkiem pieczarek i suszonego grzybka, na bazie bulionu warzywnego. jesli ktos lubi podroby, to polecam serdecznie w tej wlasnie wersji.

Składniki

  • zoladki z kurczaka 1/2 kg
  • serca kurczaka 1/2 kg
  • 400 g pieczarek, pare grzybkow lesnych suszonych
  • 1 korzen pietruszki, kawalek selera, kawalek pora, 2 cebule
  • Kucharek, pieprz, sol, Maggi
  • ziele angielskie, lisc laurowy, majeranek
  • smietana slodka kremowka 100 g
  • 1 lyzka maki, 1 lyzka masla, 1 lyzka smalcu z gesiny
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Podroby moczymy w zimnej wodzie, nastepnie dokladnie myjemy i oczyszczamy pod bierzaca woda. Z serduszek odcinamy brzydkie koncowki z tluszczem i zylkami. Nie trzeba kroic, jedynie zoladki mozna przepolowic.
    Tak przygotowane gotujemy w wiekszej ilosci wody wraz z spora iloscia soli ok. 10 minut. Wylewamy na durszlak, ponownie pluczemy pod bierzaca woda i dajemy do czystego garnka wraz z nowa woda.
    Dodajemy pietruszke i kawalek selera, kawalek pora, pare kawalkow suszonych grzybkow, ziele angielskie (3) i liscie laurowe (3), troche Kucharka, sporo pieprzu czarnego, troche majeranku i gotujemy okolo 1,5 godz.
    W miedzyczasie pieczarki i cebule obieramy, drobno kroimy i smazymy na smalcu gesim. takze w czasie gotowania gulaszu, dodajemy to do niego. Po ugotowaniu warzywa wyjmujemy, a gulasz zageszczamy zasmazka przygotowana z 1 lyzki maki i 1 lyzki masla. Gotujemy jeszcze 3 minutki ciagle mieszajac.

    Juz na talerzach doprawiamy dodatkowo pieprzem, Maggi i dajemy kleks smietanki.

    Smacznego.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 17 stycznia 2018 Podroby uwielbiam,a przepis boski i te grzybki...mniamm...:) Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 17 stycznia 2018 bardzo lubie prodroby na rozne sposoby dzieki za przepis Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń