Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z suszonymi śliwkami macerowany w sosie angielskim.

Gulasz z suszonymi śliwkami macerowany w sosie angielskim.

Autor:

Przepisów i artykułów: 272 Ocena: 2068

Dodano:

Odsłon: 147

Gulasz to sycące i smaczne danie, szczególnie w jesienne , chłodne dni. Podlany czerwonym winem świetnie rozgrzewa a sos angielski sprawia, że mięso jest mięciutkie, aromatyczne a jednocześnie zwarte.

Składniki

  • 1,5 kg karkówki lub szynki wieprzowej
  • 2 łyżki przyprawy podlaskiej do mięs pieczonych i sosów
  • 4 łyżki sosu angielskiego (Molho Ingles)
  • 2 średnie marchewki
  • 2 cebule
  • 1 duże , winne jabłko
  • 6-8 suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżki smalcu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dużą kostkę.
    Przełożyć do miski, oprószyć przyprawą podlaską i odstawić do lodówki na 2 godziny.
    Następnie obficie skropić sosem angielskim i ponownie wstawić do lodówki na 4 godziny. Kilka razy dokładnie mięso przemieszać by sos pokrył wszystkie kawałki mięsa. Suszone ślwki zalać winem na 15 minut. Śliwki wyjąć, pokroić w mniejsze paski a wino zachować.
    Warzywa pokroić w grube "zapałki".
    Rozgrzać smalec i zrumienić mięso.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojone warzywa i śliwki. Podlać czerwonym winem, w którym moczyły się śliwki i dusić pod przykryciem w piekarniku przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń