Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z szynki w sosie własnym z ziemniakami

Gulasz z szynki w sosie własnym z ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 7

Dodano:

Odsłon: 200

Nie masz pomysły na obiad. Chętnie pomogę. To jest przepis na wyśmienity gulasz z szynki wieprzowej. Znakomicie smakuje podawany z ziemniakami i koperkiem.

Składniki

  • 60 dag szynki wieprzowej
  • 1 kg ziemniaków
  • Pieprz czarny
  • Sól
  • Przyprawa do mięsa
  • Świeża bazylia
  • 2 łyżki mąki
  • Woda
  • Ketchup
  • Olej lub smalec
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obieramy ziemniaki, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w garnku z wodą i 1 łyżeczką soli.

  2. Kroimy szynkę wieprzową na mniej więcej równe kawałki (ok. 2-3 cm). Nie przyprawiamy. Pokrojone mięso wykładamy na patelnie z rozgrzanym tłuszczem. Po delikatnym obsmażeniu mięsa dopiero je przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa.

  3. Następnie zalewamy mięso wrzątkiem ok. 300 ml. Przykrywamy patelnię pokrywką i podduszamy przez ok. 20 minut. W tym czasie przygotowujemy zaczyn do sosu. Do szklanki w połowie wypełnionej wodą dodajemy 2 łyżki mąki i 1 łyżkę ketchupu, a następnie wszystko mieszamy.

  4. Po podduszeniu mięsa dolewany na patelnię odrobinę wody i zaczyn do sosu. Intensywnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy świeży, pokrojony koperek. Doprawiamy wedle uznania.

  5. Odcedzamy ugotowane ziemniaki. Wykładamy na talerz razem z gulaszem.

    Życzę miłego gotowania i Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń